Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kyläkoulut  tänään Suomussalmella

Kyläkoulujen nykyinen kehitys on lakkauttamisten osalta Suomussalmella vakaa. Toisaalta siihen saattaa vaikuttaa sekin, ettei Suomussalmella ole enää jäljellä montakaan kyläkoulua, mitä lakkauttaa.  Vuosina 1921-1959 on Suomussalmella ollut kaiken kaikkiaan ainakin 40 koulua ympäri pitäjää. Tällä hetkellä, vuonna 2009, kouluja on Suomussalmen perusopetuksessa jäljellä enää yhdeksän: Kirkonkylä, Ruukinkangas (Ämmänsaari), Taivalalanen (Pitämä), Piispajärvi, Haukila (lakkautetaan 2009 kevätlukukauden päätteeksi), Jumaliskylä (vuonna 2009 on otettu puheeksi myös tämän kyläkoulun tulevaisuus; oppilasennusteet eivät lupaa sen tulevaisuudelle hyvää), Ruhtina, Niva (uusi koulurakennus valmistui 2008, oppilaat aloittivat kevätlukukauden 2009 uudessa koulutalossa) ja Pesiönlahti.

Kyläkoulujen hiipuminen on suorassa yhteydessä kunnan väkilukuun ja väestörakenteeseen. Vuonna 2009 on Suomussalmen väkiluku 9437, joista suurimman osan muodostavat 15-64 -vuotiaat. Pienimmän osan muodostavat 0-14-vuotiaat. Väkiluku oli vuonna 1985 13 346, joten siitä määrästä ollaan tultu reilusti alaspäin. Viimeisten kyläkoulujen kohtalo näyttäisi näiltä osin melko karulta. Mielenkiintoista tässä kyläkoulukehityksessä on ollut huomata se, että sen kulta-ajat osuvat 1950 -luvulle.

Tieverkoston valmistuminen ja sen mukana tuleva koulukuljetus 1960-luvulla vaikutti ratkaisevasti kyläkoulujen kohtaloon, ainakin asuntolatoiminnan osalta. Toinen merkittävä virstanpylväs, ja vaikutukseltaan voimakkaampi kyläkoulujen kohtalon kannalta, oli maastamuutto, joka sekin alkoi 1960-luvulla. Sota-aika ja sodanjälkeinen materiaalipula vaikutti siihen, etteivät koulut päässeet toimimaan täydellä teholla, saatikka oliko kaikkia kouluja vielä saatu rakennettuksikaan. Varsin lyhyt aikakausi näytti kyläkoulujen kulta-aika olleen, suurten ikäluokkien ansiosta.

Kolmas mielenkiintoinen seikka liittyy nykyaikaan. Harvemmin enää rakennetaan syrjäseudulle uusia kouluja, mutta Nivalla Näljängässä tehtiin poikkeus. Vuonna 1954 valmistunut koulu todettiin tulleen tiensä päähän (mm. homeongelmien takia) ja laskelmissa tultiin siihen tulokseen, että on halvempi rakentaa uusi, nykyiselle ja ennustetulle oppilasmäärälle mitoitettu koulu, kuin kunnostaa vanha koulu. Niinpä Nivan koululaiset saivat uuden koulun vuonna 2008, mutta pääsivät aloittamaan uuden koulun tiloissa tammikuussa 2009.

Kuitenkin tarinat ja muistot elävät, kyläkouluistakin. Suomussalmen kyläkouluihin liittyvää historiaa ja niiden tarinaa voi lukea enemmän Lippo Vesterin tekemästä Pirttikoulusta luokattomaan lukioon -kirjasta. Lisäksi aiheeseen liittyvää kirjallisuutta on Reijo Heikkisen Kasvatus ja koulutus Kainuussa -Kainuun koulutusjärjestelmän kehitys syyskuuhun 1945 mennessä  - kirjassa. Aiheeseen liittyviä nettilinkkejä voi katsella seuraavista osoitteista: